Uniek eten op een unieke locatie aan de Hollandse IJssel

De recepten van Peter Ponsioen

    

Alles bij restaurant de Mallemolen is lekker. En niet alles is moeilijk om te maken. Wij begrijpen wel dat u niet iedere avond bij ons kunt komen eten ( maar jammer is het wel…) Daarom geven we ook wat weg. Regelmatig komt hier op deze pagina een nieuw recept te staan geschreven door Peter Ponsioen, eigenaar en chef-kok van de Mallemolen.

Een recept om thuis te maken volgens de stijl van de Mallemolen, zodat u thuis eet met de sfeer en de smaak van uit eten…

NIEUW: Alle recepten tot nu toe handig te downloaden in 1 pdf voor de tablet of e-reader! KLIK HIER

 

Juni 2017:

Limoncello taart (voor 8-12 personen)

Benodigdheden:

1 eidooier

50 gram suiker

2,5 dl melk

2,5 dl slagroom

1 dl limoncello

4 blaadjes gelatine

Rasp van 1 limoen (of citroen)

80 gram roomboter (gesmolten)

200 gram biscuit (bv.mariakaakjes)

 

Springvorm van 24 cm

Vetvrij papier

Plastic folie

Keukenmachine (niet noodzakelijk, kan ook anders)

Pan

Spatel

Zeef

 

Werkwijze:

Snij een cirkel uit het vetvrij papier zo groot als de bodem van de springvorm.

Bekleed de springvorm met plastic folie en leg de cirkel van vetvrij papier erin.

Maal de biscuit fijn in de keukenmachine. Voeg daarna de gesmolten roomboter toe. Verdeel deze massa over de bodem van de springvorm en zet deze in de koelkast.

Week de blaadjes gelatine in koud water.

Klop de slagroom tot kwarkdikte.

Voeg de eidooier en de suiker bij elkaar in een beslagkom, meng deze goed door elkaar.

Verwarm de melk in een pan. Voeg de warme melk toe bij de suiker en eimassa, goed mengen, en giet dit weer terug in de pan. Verwarm dit op zacht vuur.

Knijp de gelatine uit en voeg dit toe aan de massa. Goed roeren tot de gelatine geheel is opgelost.

Zeef de massa terug in de beslagkom, en zet deze in een bak met koud water (bv. je aanrecht of afwasteiltje), en voeg de limoncello en limoenrasp toe. Laat de massa afkoelen tot hij gaat geleren (lobbig wordt). Zodra dit gebeurd kun je de helft van de slagroom toevoegen en glad roeren. Daarna de rest erdoor spatelen tot een gladde massa. Giet het geheel in de springvorm en ongeveer 6 uur op laten stijven in de koelkast.

Verwijder de springvorm, en snij de limoncellotaart in de gewenste puntjes.

 

Serveertip:

Serveer een puntje limoncellotaart met wat slagroom en verse mint. En eventueel een glaasje limoncello! Genieten maar!

 

 

februari 2017:

Bladerdeeg met pompoen en geitenkaas (4 personen)

 

Benodigdheden:

4 plakken roomboterbladerdeeg (diepvries)

1 grote flespompoen ( ongeveer 1 kg)

1 ui

2 teentjes knoflook

50 gram gepelde walnoten

150 gram gerijpte geitenkaas

1 ei

olijfolie

peper en zout

Eventueel een zakje gemengde sla

 

Voor de saus:

2 dl kookroom

2 dl Aceto Balsamico azijn

 

Oven, bakplaat, rooster, bakpapier, snijplank, mes, steelpan

 

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Pak 4 plakjes bladerdeeg uit de vriezer en leg deze op bakpapier op het rooster, en laat het ontdooien. Als de plakjes ontdooit zijn, bestrijken met ei en afbakken in de oven in ongeveer 8 à 10 minuten.

Terwijl de oven voorverwarmd, kunt U alvast de pompoen schillen en de pitjes verwijderen, de ui schoonmaken, en de knoflook pellen.

Beleg de bakplaat met bakpapier. Snij de pompoen in blokjes van ongeveer 1 cm groot, snij de ui in 4 stukken en daarna in plakjes, en snij de knoflook ook in plakjes. Leg dit mengsel op de bakplaat, bestrooi met peper en zout en 3 eetlepels olijfolie, daarna het geheel even doorscheppen. Plaats de bakplaat in de oven, en laat het garen in ongeveer 20 minuten. Na 10 minuten nog even doorscheppen.

De bladerdeeg is inmiddels afgekoeld, snij de bovenkant los van de onderkant (met een scherp mes), leg de bodems terug op het rooster. Als het pompoenmengsel gaar is, brokkel dan de geitenkaas erdoorheen, voeg de walnoten toe en verdeel de massa over de 4 bodems. Leg de bovenkant er weer op, en zet het geheel nog even in de oven terug (ongeveer 150 graden is warm genoeg) voor 2 à 3 minuten.

U heeft nu tijd om even de saus te maken. Doe de Aceto Balsamico azijn in de steelpan, en kook dit voor de helft in, en voeg dan de kookroom toe. Dit geheel nog ongeveer 1 minuut door laten koken. Eventueel naar smaak peper en zout toevoegen.

Haal de bladerdeegpaketjes uit de oven, en serveer deze op een bord.  Voor de liefhebbers is er nog Aceto Balsamico saus, en eventueel wat gemengde sla.

Eet smakelijk!!

 

 

Augustus 2016:

Frisse citroen syllabub ( 4 personen)

 

Benodigdheden:

2,5 dl slagroom

1 citroen

3 eetlepels suiker

Mixer (of garde), kom, fijne rasp, glazen

 

Werkwijze:

Klop met een mixer (of garde) de slagroom en de suiker tot yoghurtdikte, niet dikker.

Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen af en strooi 3/4 van de schilletjes op de geklopte slagroom.

Pers het sap uit de citroen en doe dit ook bij de slagroom. Daarna rustig de slagroom doorspatelen. Let op: de massa wordt snel dikker, dat komt door de zuren in het citroensap.

Schep de syllabub in 4 glazen en bestrooi nog met wat citroenrasp of garneer met een partje citroen of blaadje mint. Bewaar tot het opdienen in de koelkast. Genieten maar!

 

 

Juni 2016:

Zomerse rode paprika soep ( voor 4 personen hoofdgerecht of 8 personen voorgerecht)

 

Benodigdheden:

50 gram roomboter

60 gram bloem

500 gram rode paprika

1 eetlepel paprikapoeder

1 ½ liter bouillon (mag kip,-rund- of groentebouillon zijn)

2 ½ dl kookroom

2 ½ dl vloeibaar tomatenpuree ( indien gewenst, voor de kleur)

peper, zout

Pan, garde, houten lepel, staafmixer

 

Werkwijze:

Snij de paprika in 4 stukken en haal de zaadjes eruit. Snij de paprika dan in stukjes van ongeveer 2 cm bij 2 cm.

Doe de stukjes paprika in een pan met de roomboter, zweet de paprika licht aan (ongeveer 5 minuten). Voeg dan het paprikapoeder toe en laat deze ongeveer 1 minuut meestoven.

Voeg dan de bloem toe, doorroeren tot het geheel samenklonterd, en dan de koude bouillon toevoegen. Het geheel goed doorroeren en aan de kook brengen en een half uur door laten koken op een lage stand. Na een half uur de kookroom toevoegen en nog 10 minuten mee laten koken.

Hierna met de staafmixer de soep glad mixen. Even proeven om de smaak te controleren, naar eigen smaak peper en zout toevoegen. Vind je de kleur niet rood genoeg? Voeg dan nog wat van de tomatenpuree toe.

Serveertip:

Serveer in mooie diepe borden en garneer met reepjes gele en groene paprika of fijngehakte peterselie. Eet smakelijk!

 

 

Februari 2016:

Langzaam gegaarde kalfssukade (hoofdgerecht voor 4-6 personen)

 

Benodigdheden:

1 kg kalfssukade aan één stuk

150 gram margarine

150 gram roomboter

4 teentjes knoflook

2 dl rode wijn

1 runderbouillon blokje

Peper en zout

Eventueel naar smaak deze kruiden: laurier, tijm en rozemarijn

Water

Passende braadpan

 

Werkwijze:

Peper en zout de kalfssukade ruim.

Smelt de roomboter en de margarine in de braadpan tot deze mooi bruin is. Plaats het vlees in de pan en braadt het aan tot het geheel mooi bruin is gebakken.

Zet het vuur lager en voeg de rode wijn, knoflook en het bouillonblokje toe (voor de liefhebber ook de kruiden). Vul het geheel dan met water tot het vlees voor 2/3 onder staat. Breng het geheel dan weer aan de kook.

Als het kookt zet dan de pan dan op het kleinste pitje van je kookstel en sluit de pan af met het deksel. Laat het geheel ongeveer 1 uur sudderen, en dan testen of het vlees gaar is door met een vleesvork in het vlees te prikken. Als de vleesvork er soepel ingaat, is het vlees gaar. Anders de suddertijd verlengen. Laat de kalfssukade afkoelen in het vocht.

Voor het serveren: Haal het vlees uit het vocht, eventueel de gestolde deeltjes vet eraf scheppen en weggooien. Het vocht zeven en dan warm maken en voor de helft inkoken voor een mooie jus.

Het vlees in plakken snijden voor hoeveel personen je nodig hebt en opwarmen in de jus.

Serveertip: serveer er aardappelpuree en rode kool bij en smullen maar! Ook heerlijk is een stamppot met rucola.

 

 

Januari 2016:

Salade met in de oven geroosterde bietjes en geitenkaas (voorgerecht voor 4 personen)

 

Benodigdheden:

200 gram rauwe bietjes

100 gram gerijpte geitenkaas

50 gram gebrande walnoten

100 gram rucola

150 gram gemengde sla

4 dl olijfolie

1 dl Aceto Balsamico

peper

zout

2 teentjes gepelde knoflook

bakpapier, aluminiumfolie, ovenschaal, litermaat, garde, grote kom

 

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Schil de rauwe bietjes en snij ze in blokjes van 1 bij 1 cm. Leg ze op wat bakpapier in een ovenschaal en doe er wat olijfolie over (ongeveer 1 dl), en peper en zout. Voeg de gepelde knoflooktenen (eventueel in plakjes gesneden) toe. De ovenschaal afdekken met aluminiumfolie en in de oven plaatsen. Na 20 minuten checken op gaarheid. Nog niet gaar genoeg? Eventueel nog een paar minuutjes langer. Als de bietjes gaar zijn, deze uit de oven halen en af laten koelen. Door de bietjes in de oven te garen i.p.v. deze te koken krijgen de bietjes een vollere en verfijnde smaak.

Meng 3 dl olijfolie en 1 dl Aceto Balsamico door elkaar en voeg naar smaak peper en zout toe tot een smakelijke dressing.

Doe de rucola en gemengde sla in een ruime kom. Verkruimel de geitenkaas en de walnoten. Voeg de afgekoelde rode biet toe.  Maak het geheel aan met de dressing (waarschijnlijk niet alle dressing nodig). Het geheel rustig door elkaar mengen.

Verdeel de salade over 4 borden, en eet smakelijk!

 

 

September 2015:

Appelcrumble (voor 4 personen)

 

Benodigdheden:

4 appels (liefst zachte zoete appel zoals Franse Golden)

60 gram boter (op kamertemperatuur)

60 gram suiker

75 gram bloem

½ theelepel kaneel

4 ovenschaaltjes

Oven voorverwarmen op 220 graden

 

Werkwijze:

Schil de appels en snij de in 4 stukken. Verwijder de klokhuizen. Snij de appel in blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm.

Bak de appelstukjes in 1/3 van de roomboter op laag vuur, tot de appel iets gaar is geworden. Voeg dan 1/3 van de suiker toe en laat het even meebakken. Verdeel de appel over de ovenschaaltjes.

Doe het restant suiker, de bloem en de kaneel in een bak en voeg ook de boter toe. (Belangrijk is dat deze op kamertemperatuur moet zijn.) Maak hiervan een kruimeldeeg. Dat doe je door de ingrediënten goed te mengen en daarna door je handen te wrijven. Er ontstaan dan een soort kruimels die de crumble vormen. Verdeel dit mengsel over de appel in de ovenschaaltjes.

Bak de appelcrumbles af in een voorverwarmde oven op ongeveer 220 graden gedurende 12 minuten. Na die tijd zijn de kruimels bovenop mooi bruin.

Serveertip: serveer een bol vanille-ijs erbij en slagroom! Smullen maar!

 

 

Juni 2015:

Romige soep van Hollandse asperges (voor 4 personen)

 

Benodigdheden:

12 asperges

1 groente bouillon blokje

5 dl koksroom (kookroom)

40 gram boter

50 gram bloem

Peper en zout

Gehakte peterselie

Eventueel reepjes boerenham

Pannen

Garde

 

Werkwijze:

Schil de asperges en snij de kontjes er af ( ongeveer 2 cm). Doe de schillen en de kontjes met het groentebouillonblokje in een pan en zet het geheel net onder water. Breng het aan de kook en laat dit ongeveer 30 minuten zachtjes koken.

Maak ondertussen in een andere pan van de boter en de bloem een roux.

Na 30 minuten kun je 2/3 van het kookvocht (zonder de schillen e.d.) bij de roux doen, de massa glad roeren, koksroom toevoegen, en de rest van het vocht bewaren voor als je de soep te dik vindt.

Snij de 12 asperges in de lengte door en dan in stukjes van ongeveer 3 cm. Voeg deze aan de soep toe, en laat de asperges 10 minuten op laag vuur mee koken tot ze gaar zijn.

Dan is de soep klaar om geserveerd te worden. Houdt U van een ‘gladde’ soep, dan adviseer ik U om de soep met de staafmixer te pureren. Let er op dat de soep niet te dik wordt en goed op smaak is. Als U de soep te dik vindt, kunt U nog wat van het overgebleven kookvocht toevoegen.

Serveertip: U kunt wat reepjes gekookte boerenham naar smaak toevoegen, en als versiering wat fijngehakte peterselie bovenop de soep doen.

Eet smakelijk!

 

 

Februari 2015:

Tiramisu (4 tot 6 personen)

Bereidingstijd ongeveer 30 minuten

Rusttijd 24 uur

 

Benodigdheden:

200 gram lange vingers

150 gram mascarpone

1,5 dl slagroom

3 eidooiers

100 gram suiker

2 dl koffie

cacao

1 dl Amaretto (kan je eventueel ook vervangen door koffie als er bv. kinderen mee-eten)

Bak voor de tiramisu, liefst rechthoekig of vierkant, hoogte minimaal 5cm.

Dienblad of platte bak (met deksel, anders plastic folie)

Mixer

 

Werkwijze:

Leg de helft van de lange vingers op de bodem in de bak.

Verdeel de 2 dl koffie op de laag lange vingers. Leg de andere helft van de lange vingers op een dienblad (of platte bak) en verdeel de Amaretto over de lange vingers.

Klop de slagroom tot kwark-dikte.

Klop de eidooiers en de suiker met de mixer tot een gladde, witte massa (ongeveer 3 minuten mixen). Voeg de mascarpone toe en klop het geheel nog 1 minuut door.

Spatel dan de slagroom door de mascarponemassa.

Verdeel de helft van de mascarponemassa over de lange vingers in de bak. Leg dan de lange vingers met de Amaretto op de laag en doe de rest van de mascarponemassa erover. Het geheel afdekken met plastic folie en liefst minimaal 24 uur laten staan zodat de smaken goed kunnen doortrekken en het geheel goed op kan stijven.

Serveertip:

Tiramisu per portie uitscheppen en licht met cacao bestrooien. Smullen maar!